I když v dnešní době žijeme v přebytku, spoustě lidí chybí základní vitamíny, proteiny a minerály. Je to dáno hlavně špatnou stravou, jenž je často tvořena pouze tučnými a sladkými jídly. I proto je stále vyšší poptávka po různých doplňcích stravy. Jedním z těch nejoblíbenějších je čistý hovězí kolagen.
O co se jedná?
Kolagen je protein, jenž patří mezi základní stavební kameny nejen lidského těla. Funguje primárně jako pojivo buněk v celém organismu. Najdete ho ve šlachách, kostech, očích i v pokožce. Dokonce se nachází i v cévách. Název tohoto proteinu je odvozen od řeckého slova kólla, tedy lepidlo.
Jak vzniká?
Do pětadvaceti let kolagen vzniká v lidech ve velkém množství, avšak s postupujícím věkem jeho množství v organismu klesá. Jakmile člověk dosáhne pětačtyřicátého roku života, přestane se v něm kolagen tvořit prakticky úplně.
Ovšem ani mladí lidé ho nemusí mít vždy dostatek. Hlavně kuřáci a milovníci sladkého ho ztrácejí ve velkém množství. To je také důvod, proč si pořídit kolagen ve formě doplňku stravy.
Zlepšuje takřka všechny funkce v těle
Je dobré brát kolagen na pleť i kolagen na klouby, ovšem nejen kvůli tomu. Tento protein rovněž pozitivně ovlivňuje zažívací soustavu a dokáže mimo jiné napomáhat správné funkci jater a zlepšuje efektivitu střev. Rovněž lze s jeho pomocí vyřešit lámavé nehty, případně svaly.
Bez dostatečného množství kolagenu se neobjedou hlavně sportovci. Pomáhá totiž s budováním svalové hmoty a zároveň se podílí i na lepší absorpci tukových buněk.
Jen kvalitní výrobky
Existuje celá řada druhů kolagenových přípravků, z nichž ale všechny nejsou úplně dokonalé. Mnohdy se jedná pouze o méně kvalitní výrobky, jež obsahují jen velmi málo funkčních látek. Je proto nejlepší pořídit si zcela čistý kolagen, který funguje maximálně efektivně.