Zeleninové placičky jsou jednoduché, rychlé a k jejich přípravě je potřeba jen pár základních surovin. Kromě toho, že skvěle chutnají, představují také zdroj mnoha vitamínů a vlákniny. Z čeho připravit ty nejlepší placky, které si oblíbí i vegani?
Placky jsou vděčné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Skvěle zapadají také do veganského jídelníčku, protože se připravují převážně ze zeleniny. Nahradit živočišné složky jako vejce či kravské mléko případně není složité. Důkazem jsou níže zmíněné bramborové placky, zelné placky z kysaného zelí a brokolicové placky s ovesnými vločkami.
Bramborové placičky – lepší než klasické bramboráky
Tajemství těch nejlepších bramborových placek spočívá ve strouhání brambor. Ty je lepší nastrouhat nahrubo, popřípadě půl napůl nahrubo a najemno. Další užitečné tipy přináší portál www.vegan.cz, který je zaměřen na vše kolem veganství.
Veganské placky, které svou křupavostí připomínají tradiční bramboráky, se připravují z těchto surovin:
- 500 g brambor
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 jarní cibulky
- 4 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžička soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- olej dle potřeby
Stačí nahrubo nastrouhat brambory, vymačkat z nich vodu a poté do nich vmíchat všechny zbylé ingredience. Poté se bramborové placky smaží na oleji. Kdo chce ušetřit kalorie, může je upéct na pečicím papíře dokřupava.
Brambory jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin C a řadu minerálních látek, jmenovitě například hořčík nebo draslík. Určitě tedy mají své místo ve zdravém jídelníčku, zvláště když jsou vařené nebo pečené.
Jednoduché zelné placky z kysaného zelí
Jihočeské zelné placky z kysaného zelí jsou skvělé především v kombinaci se zakysanou smetanou, ať už klasickou, nebo veganskou. Tradičně se připravují na sádle, které je však bez problému možné nahradit olejem na smažení. Zdravější verzi pak představují placky z trouby.
Příprava zelných placek je velmi jednoduchá. Potřeba jsou následující suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 250 g hladké mouky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžička soli
- olej dle potřeby
Všechny ingredience se smíchají a ze vzniklého těsta se vytvarují placičky, které se následně buď smaží v rozpáleném oleji, nebo pečou dozlatova v troubě.
Kysané zelí je pro vysoký obsah vitaminu C a vlákniny považováno za superpotravinu. Představuje ideální potravinu na zimu, kdy je člověk náchylnější k virovým i bakteriálním onemocněním.
Brokolicové placky s ovesnými vločkami
Brokolice je dalším druhem zeleniny, která se pro přípravu placek skvěle hodí. I v tomto případě platí, že lze placičky jak smažit, tak péct. Potřeba jsou tyto suroviny:
- 1 brokolice
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mletých ovesných vloček
- 4 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžička soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- olej dle potřeby
Brokolici je lepší uvařit ve vodě nebo v páře do poloměkka. Poté ji stačí nakrájet na drobné kousky a smíchat s ostatními surovinami, aby vzniklo těsto. Následně se placky smaží nebo pečou dozlatova.
Brokolice nepatří mezi ty nejoblíbenější druhy zeleniny, což je velká škoda. Je totiž plná zdraví prospěšných látek, jako jsou například vitaminy skupiny B, vitamin C, A a D, hořčík, vápník nebo draslík. Určitě se tedy vyplatí dát brokolici šanci. Začít lze třeba s výše zmíněnými plackami, které je do značné míry možné přizpůsobit vlastním chutím.